საბუნებისმეტყველო მეცნიერებისა და
მედიცინის ფაკულტეტი
ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი

ასოცირებული პროფესორი, მოლეკულური ბიოტექნოლოგიის მიმართულებით





ნელი დათუკიშვილმა 1979 წელს დაამთავრა ივ. ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ფიზიკის ფაკულტეტი ბიოფიზიკის სპეციალიზაციით. 1997 წელს საქართველოს მეცნიერებათა აკადემიის მოლეკულური ბიოლოგიისა და ბიოლოგიური ფიზიკის ინსტიტუტში დაიცვა საკანდიდატო დისერტაცია ბიოლოგიაში თემაზე: “არქეა Sulfolobus acidocaldarius-ის დნმ–პოლიმერაზის გენის კლონირება და სექვენირება”. მუშაობდა მოლეკულური ბიოლოგიისა და ბიოლოგიური ფიზიკის ინსტიტუტში. ამჟამად მუშაობს ივანე ბერიტაშვილის ექსპერიმენტული ბიომედიცინის ცენტრში. ატარებდა კვლევებს მოსკოვის ენგელჰარდტის სახელობის მოლეკლური ბიოლოგიის ინსტიტუტში (რუსეთი, 1993-1996), გოდოლოს სასოფლო-სამეურნეო ბიოტექნოლოგიურ ცენტრში (უნგრეთი, 1998) და გენტის სასოფლო-სამეურნეო კვლევით ცენტრში (ბელგია, 2004). ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტში მუშაობს 2008 წლიდან. ძირითადი კვლევითი საკითხებია: მცენარეების, საკვებისა და გენმოდიფიცირებული ორგანიზმების (გმო) გენომების მოლეკულური კვლევა; დნმ-დიაგნოსტიკისა და ნანოტექნოლოგიის ახალი მეთოდების შემუშავება მცენარეთა სახეობებისა და გმო-ს დეტექციისათვის.

სამეცნიერო ინტერესის სფეროები / კვლევითი ინტერესები

  • მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • მცენარეთა და საკვები პროდუქტების გენომიკა
  • გენმოდიფიცირებული მცენარეები და საკვები

შერჩეული პუბლიკაციები

  • Kutateladze, T.; Bitskinashvili, K.; Sapojnikova, N.; Kartvelishvili, T.; Asatiani, N.; Vishnepolsky, B.; Datukishvili, N. (2021) Development of Multiplex PCR Coupled DNA Chip Technology for Assessment of Endogenous and Exogenous Allergens in GM Soybean. Biosensors, 11, 481. https://doi.org/10.3390/bios11120481
  • Bitskinashvili K., Gabriadze I., Kutateladze T., Vishnepolsky B., Mikeladze D., Datukishvili N. (2019) Influence of Heat Processing on DNA Degradation and PCR-Based Detection of Wild Type and Transgenic Maize. Journal of Food Quality, vol. 2019, Article ID 5657640, 11 pages, https://doi.org/10.1155/2019/5657640
  • Bitskinashvili K., Gabriadze I., Kutateladze T., Vishnepolsky B., Mikeladze D., Datukishvili N. (2018) Effects of thermal-acid treatment on degradation and amplification of wheat and maize DNA. Journal of Food and Nutrition Research, 57 (3) 242-251 http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2105
  • Alipourfard, I., Datukishvili, N., Mikeladze D. (2019) TNF-α Downregulation Modifies Insulin Receptor Substrate 1 (IRS-1) in Metabolic Signaling of Diabetic Insulin-Resistant Hepatocytes. Mediators of Inflammation. vol. 2019, Article ID 3560819, 6 pages. https://doi.org/10.1155/2019/3560819
  • Datukishvili N, Kutateladze T, Gabriadze I, Bitskinashvili K and Vishnepolsky B (2015) New multiplex PCR methods for rapid screening of genetically modified organisms in foods. Front. Microbiol. 6:757. doi: 10.3389/fmicb.2015.00757 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2015.00757/full
  • Gabriadze I., Kutateladze, T., Vishnepolsky, B. Karseladze, M., Datukishvili, N. (2014) Application of PCR-based methods for rapid detection of corn ingredients in processed foods //International Journal of Nutrition and Food Sciences, 3 (3), 199-202. DOI: 10.11648/j.ijnfs.20140303.21. https://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=153&doi=10.11648/j.ijnfs.20140303.21
  • Kutateladze, T., Gabriadze I., Vishnepolsky, B. Karseladze, M., Datukishvili, N. (2013) Development of triplex PCR for simultaneous detection of maize, wheat and soybean // Food Control, 34, 698-702. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713513003010
  • Datukishvili, N., Gabriadze I., Kutateladze, T., Karseladze, M., Vishnepolsky, B. (2010) Comparative evaluation of DNA extraction methods for food crops //International Journal of Food Science and Technology, v. 45, 1316-1320
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2010.02261.x/abstract 
  • Datukishvili N.T., Tarkhnishvili G.M., Mikeladze D.G., Beridze T.G. Sanadze G.A. (2001) Isolation and purification of protein responsible for the conversion of dimethylallylpyrophosphate from Poplar leaves into isoprene. Russian Journal of Plant Physiology, 48, pp. 222-225.
    http://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1009008318764
  • Datukishvili, N., Pokholok, D., Lottspeich, F., Prangishvili, D., Rechinsky, V. (1996) The DNA polymerase- encoding gene from a thermoacidophilic archaeon Sulfolobus acidocaldarius. Gene, 177, pp.271-273.

პუბლიკაციების ვრცელი სია

  • Kutateladze, T.; Bitskinashvili, K.; Sapojnikova, N.; Kartvelishvili, T.; Asatiani, N.; Vishnepolsky, B.; Datukishvili, N. (2021) Development of Multiplex PCR Coupled DNA Chip Technology for Assessment of Endogenous and Exogenous Allergens in GM Soybean. Biosensors, 11, 481. https://doi.org/10.3390/bios11120481
  • Bitskinashvili K., Kutateladze T., Vishnepolsky B., Ninidze T., Karseladze M., Datukishvili N (2022) Analysis of Genetically Modified Maize Allergens by PCR. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, v. 16 (#1): 62 – 68. http://science.org.ge/bnas/vol-16-1.html
  • Bitskinashvili K., Gabriadze I., Kutateladze T., Vishnepolsky B., Mikeladze D., Datukishvili N. (2019) Influence of Heat Processing on DNA Degradation and PCR-Based Detection of Wild Type and Transgenic Maize. Journal of Food Quality, vol. 2019, Article ID 5657640, 11 pages, https://doi.org/10.1155/2019/5657640
  • Alipourfard, I., Datukishvili, N., Mikeladze D. (2019) TNF-α Downregulation Modifies Insulin Receptor Substrate 1 (IRS-1) in Metabolic Signaling of Diabetic Insulin-Resistant Hepatocytes. Mediators of Inflammation. vol. 2019, Article ID 3560819, 6 pages. https://doi.org/10.1155/2019/3560819
  • Alipourfard I., Datukishvili N., Bakhtiyari, S., Haghani, K., Di Renzo L., Costa de Miranda, R., Mikeladze D. (2019) MIG1 Glucose Repression on Metabolic Processes of Saccharomyces 1 Cereviceae: Genetics to Metabolic Engineering. Avicenna Journal of Medical Biotechnology (AJMB). vol. 11, No. 3 July-September 2019. http://www.ajmb.org/PDF/En/FullText/10377.pdf
  • Alipourfard I., Bakhtiyari, S., Datukishvili N., Haghani, K., Di Renzo L., De Miranda, R.C., Cioccoloni, G., Basitatyan Yadi P., Mikeladze D. (2018) Saccharomyces cerevisiae, key role of MIG1 gene in metabolic switching: putative fermentation/oxidation. Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents, vol. 32, no. 3, 649-654.
  • Bitskinashvili K., Gabriadze I., Kutateladze T., Vishnepolsky B., Mikeladze D., Datukishvili N. (2018) Effects of thermal-acid treatment on degradation and amplification of wheat and maize DNA. Journal of Food and Nutrition Research, 57 (3) 242-251 http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2105
  • Datukishvili, N., Kutateladze, T., Gabriadze I., Bitskinashvili, K., Karseladze M., (2018) DNA-based approaches for reliable detection of genetically modified ingredients in processed foods, Chapter 4 in Book “Systemic, Cellular and Molecular Mechanisms of Physiological Functions and Their Disorders” (Proceedings of I. Beritashvili Center for Experimental Biomedicine ¬ 2018), pp. 43-52, Nova Science Publishers, Inc., New Yourk, USA. ISBN: 978-1-53614-396-6 (eBook)
  • Kutateladze, T., Gabriadze I., Vishnepolsky, B., Karseladze M., Datukishvili, N., (2016) Detection of genetically modified organisms by multiplex PCR, Chapter 9 in Book “Systemic, Cellular and Molecular Mechanisms of Physiological Functions and Their Disorders” (Proceedings of I. Beritashvili Center for Experimental Biomedicine ¬ 2015), pp. 85-93, Nova Science Publishers, Inc., New Yourk, USA, ISBN: 978-1-63484-988-3
  • Datukishvili N, Kutateladze T, Gabriadze I, Bitskinashvili K and Vishnepolsky B (2015) New multiplex PCR methods for rapid screening of genetically modified organisms in foods. Front. Microbiol. 6:757. doi: 10.3389/fmicb.2015.00757 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2015.00757/full
  • Gabriadze I., Kutateladze T., Vishnepolsky B., Karseladze M., Zaalishvili T., Datukishvili N.,
    Muskhelishvili G. (2015) Polymerase Chain Reaction Based Assays for Specific Detection of Barley. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, v. 9 (1), pp. 145-150
    http://science.org.ge/old/moambe/9-1/Gabriadze.pdf
  • Gabriadze I., Kutateladze, T., Vishnepolsky, B. Karseladze, M., Datukishvili, N. (2014) Application of PCR-based methods for rapid detection of corn ingredients in processed foods //International Journal of Nutrition and Food Sciences, 3 (3), 199-202. DOI: 10.11648/j.ijnfs.20140303.21. https://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=153&doi=10.11648/j.ijnfs.20140303.21
  • Kutateladze, T., Gabriadze I., Vishnepolsky, B. Karseladze, M., Datukishvili, N. (2013) Development of triplex PCR for simultaneous detection of maize, wheat and soybean // Food Control, 34, 698-702. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713513003010
  • Kutateladze, T.V., Gabriadze, I.I., Datukishvili, N.T., Karseladze, M.V., Zaalishvili, T.M. (2013) Screening of genetically modified plants by duplex PCR // Annals of Agrarian Science, v. 11, n. 1, pp. 76-79.
  • Datukishvili N., Kutateladze, T., Gabriadze, I., Vishnepolsky, B., Karseladze, M., Solomia, R. //Multiplex nanotechnology for genetically modified organisms control // International Scientific-Practical conference “Innovative technologies for secure and sustainable development of the agrarian sector”, Conference proceedings pp. 80-83, Tbilisi, Georgia, 3-4 October, 2013.
  • Bitskinashvili, K., Gabriadze, I., Datukishvili, N. //Polymerase chain reaction based technology to study the thermal degradation of wheat DNA// International Scientific-Practical conference “Innovative technologies for secure and sustainable development of the agrarian sector”, Conference proceedings pp. 62-64, Tbilisi, Georgia, 3-4 October, 2013.
  • Datukishvili, N., Gabriadze I., Kutateladze, T., Karseladze, M., Vishnepolsky, B. (2010) Comparative evaluation of DNA extraction methods for food crops //International Journal of Food Science and Technology, v. 45, 1316-1320
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2010.02261.x/abstract
  • Kutateladze T, Karseladze M., Gabriadze I., Datukishvili, N. (2009) Optimisation of DNA-based Screening Methods for Genetically Modified Organisms // Journal of Biological Physics and Chemistry, V. 9 (2), 73-76.
  • Datukishvili, N., Kutateladze, T., Karseladze, M., Gabriadze I. (2009) Comparison of screening methods for reliable detection of genetically modified organisms // Proceedings of the Georgian Academy of Sciences, Biological Series, vol.7, N3, pp. 4-8.
  • Datukishvili N., Karseladze M., Zaalishvili T., Kutateladze T. (2007) Seed testing by CaMV 35S promoter-specific PCR for detection of genetically modified organisms// Proceedings of the Georgian Academy of Sciences, Biological Series, vol.5, N2, pp. 21-25.
  • Datukishvili, N., Kutateladze, T., Karseladze, M., Zaalishvili, G., Gabriadze, I., Zaalishvili, T. (2006) Evaluation of DNA extraction methods for PCR analysis of fruit seeds // Proceedings of the Georgian Academy of Sciences, Biological Series, vol.4, pp. 112-116.
  • Kutateladze,T., Karseladze, M., Zaalishvili, G., Zaalishvili, T., Datukishvili, N. (2005) PCR amplification of DNA from agricultural plants and genetically modified soybean. Bulletin of the Georgian Academy of Sciences, 171, pp. 345-347.
  • Datukishvili N.T., Tarkhnishvili G.M., Mikeladze D.G., Beridze T.G. Sanadze G.A. (2001) Isolation and purification of protein responsible for the conversion of dimethylallylpyrophosphate from Poplar leaves into isoprene. Russian Journal of Plant Physiology, 48, pp. 222-225.
    http://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1009008318764
  • Datukishvili, N., Tarkhnishvili, G., Mikeladze, D., Sanadze, G. (2000) Investigation of the enzymatic mechanizm of isoprene biosynthesis. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, 162, pp. 523-525.
  • Datukishvili, N.,Pokholok, D., Lottspeich, F., Prangishvili, D., Rechinsky, V. (1996) The DNA polymerase- encoding gene from a thermoacidophilic archaeon Sulfolobus acidocaldarius. Gene, 177, pp.271-273.
  • Datukishvili, N., Pokholok, D., Prangishvili, D., Rechinsky, V. (1995) Sulfolobus acidocaldarius DNA polymerase gene, complete cds. GenBank Database, Acc. No.U33846.
  • Datukishvili, N., Nanazashvili, M., Kvantaliani, Kh., Prangishvili, D. (1992) Characterization of antibodies obtained against DNA polymerase A of archaebacterium Sulfolobus acidocaldarius. Proceedings of the Academy of Sciences of Georgia, Biological Series, vol.18, N4, pp.272-276.

მიმდინარე სალექციო კურსები

სალექციო კურსების კატალოგი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

სადოქტორო საფეხური

  • სადოქტორო სემინარი II

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიური მიდგომები და სტატისტიკა
  • სურსათის მიკრობიოლოგია და მიკრობიოლოგიური უვნებლობა
  • ბიოტექნოლოგიური მიდგომები და სტატისტიკა
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

სადოქტორო საფეხური

  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია
  • სადოქტორო სემინარი I

2020-2021 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • სურსათის მიკრობიოლოგია და მიკრობიოლოგიური უვნებლობა
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

სადოქტორო საფეხური

  • კვლევითი სემინარი I
  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია (Molecular Biotechnology)
  • სადოქტორო სემინარი II

2019-2020 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • სურსათის მიკრობიოლოგია და მიკრობიოლოგიური უვნებლობა
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

სადოქტორო საფეხური

  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია (Molecular Biotechnology)
  • სადოქტორო სემინარი II

2019-2020 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • საკვები პროდუქტების მიკრობიოლოგია
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

სადოქტორო საფეხური

  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია (Molecular Biotechnology)

2018-2019 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • საკვები პროდუქტების მიკრობიოლოგია
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

სადოქტორო საფეხური

  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია (Molecular Biotechnology)

2017-2018 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • საკვები პროდუქტების მიკრობიოლოგია
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

2016-2017 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია
  • საკვები პროდუქტების მიკრობიოლოგია
  • გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათი დეტექცია საკვებში

2015-2016 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • საკვები პროდუქტების მიკრობიოლოგია

2014-2015 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია

2013-2014 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სადოქტორო საფეხური

  • გენმოდიფიცირებული საკვების მოლეკულური დიაგნოსტიკა
  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია(Molecular Biotechnology)

2012-2013 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია

სადოქტორო საფეხური

  • გენმოდიფიცირებული საკვების მოლეკულური დიაგნოსტიკა
  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია(Molecular Biotechnology)

2011-2012 წელი

საბაკალავრო საფეხური

  • ბიოტექნოლოგიის პრინციპები

სამაგისტრო საფეხური

  • მიკრობების მოლეკულური ბიოლოგია და ბიოტექნოლოგია

2010-2011 წელი

სადოქტორო საფეხური

  • გენმოდიფიცირებული საკვების მოლეკულური დიაგნოსტიკა
  • მოლეკულური ბიოტექნოლოგია(Molecular Biotechnology)