მეცნიერებათა და ხელოვნების ფაკულტეტი
ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი

პროფესორი ანთროპოლოგიის მიმართულებით

თამთა ხალვაშმა დოქტორის წოდება კოპენჰაგენის უნივერსიტეტის ანთროპოლოგიის დეპარტამენტში მიიღო 2015 წელს. 2009-2010 წლებში, ის ჩივნინგის სტიპენდიანტი იყო და ოქსფორდის უნივერსიტეტის სოციალური და კულტურული ანთროპოლოგიის ინსტიტუტში სწავლობდა. 2016-2017 წლებში, ფულბრაიტის პროგრამის ფარგლებში, თამთა ხალვაში ნიუ იორკის უნივერსიტეტის ანთროპოლოგიის დეპარტამენტში პოსტდოქტორანტად მუშაობდა. პარალელურად, ის იკავებდა ასისტენტ პროფესორის პოზიციას თავისუფალ უნივერსიტეტში 2015 წლიდან 2018 წლამდე. 2018 წელს, თამთა ხალვაში ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტის ასოცირებული პროფესორი გახდა და აკადემიური საქმიანობის პარალელურად, ის ანთროპოლოგიის სადოქტორო პროგრამის განვითარებაზე მუშაობდა. 2020 წლიდან, თამთა ხალვაში პროფესორი და სოციალური და კულტურული ანთროპოლოგიის სადოქტორო პროგრამის ხელმძღვანელია. ამასთან ერთად, ის კოლუმბიის უნივერსიტეტის კოლაბორაციული ინიციატივის, „შავი ზღვის ქსელების“ კვლევითი და სასწავლო პროგრამის კოლექტივის წევრია.

თამთა ხალვაშის კვლევა დღემდე მოიცავს აფექტისა და ემოციის შესწავლას ქალაქის, პოლიტიკისა და ინფრასტრუქტურის სფეროებში. მისი ახლანდელი კვლევითი ინტერესები ასევე მოიცავს ექსპერიმენტულ ეთნოგრაფიულ და ინტერდისციპლინურ მიდგომებს აფექტისა და ემოციისადმი, რაც ანთროპოლოგიას მულტიმოდალურ ეთნოგრაფიასა და დოკუმენტურ ფილმთან აკავშირებს. მისი პუბლიკაციები ეხება ისეთ საკითხებს, როგორებიცაა სირცხვილი და პერიფერიულობა, გამოსახლება და აფექტი, ინფრასტრუქტურის რღვევა, ფოტოგრაფია და ურბანული ცვლილება. 2018 წელს, თამთა ხალვაშის სტატია, „მედეას ჰორიზონტები: ძარცვის ეკონომიკები და კოსმოლოგიები საქართველოში“, პოსტსოციალისტური კულტურული კვლევების გაერთიანება Soyuz-მა, საპატიო აღნიშვნით დააჯილდოვა.

ამჟამად, თამთა ხალვაში მუშაობს მონოგრაფიის, „პერიფერიული აფექტი: ქალაქი, სირცხვილი და მარგინალობა საქართველოში“ დასრულებაზე, რომელიც ეფუძნება მის სადოქტორო დისერტაციას ბათუმის ურბანული ტრანსფორმაციის შესახებ. პარალელურად, ის აგრძელებს მუშაობას დოკუმენტურ ფილმზე, „ტალღების ნებაზე“, რომელიც საოჯახო ვიზუალური არქივებისა და ახალი დოკუმენტური მასალების საფუძველზე, გვთავაზობს ავტობიოგრაფიულ ექსპერიმენტს და რეფლექსიას შავი ზღვის სივრცული და დროითი ცვლილების შესახებ.

სამეცნიერო ინტერესის სფეროები / კვლევითი ინტერესები

ქალაქი, ინფრასტრუტურა; აფექტი; პერიფერიულობა; სირცხვილი; ექსპერიმენტული ეთნოგრაფიული მეთოდები; ინტერდისციპლინური თანამშრომლობა ანთროპოლოგიურ თეორიას, მულტიმედია ეთნოგრაფიასა და დოკუმენტურ ფილმს შორის; საქართველო, კავკასია, შავი ზღვის რეგიონი, პოსტსოციალისტური სამყარო.

• Books

(ed. with Martin Demant Frederiksen). A Sea of Transience: Politics, Poetics and Aesthetics Along the Black Sea Coast. New York and Oxford: Berghahn (2023).

• Articles

Urban Gleaning: Collection, Repair and Artisanship in the Infrastructural Ruins of Tbilisi (forthcoming in Georgian and English).
Ascending Order: Georgia’s Coin-operated Lifts. The Architectural Review. February, Issue 1454 (2019).
Available in Georgian at: https://indigo.com.ge/articles/rogor-moxvde-zevit
The Horizons of Medea: Economies and Cosmologies of Dispossession in Georgia. Journal of Royal Anthropological Institute. 24(4) (2018).

• Chapters

Makeshift Boats: Transience, Turbulence and the Sea of Mourning. In: Khalvashi, Tamta and Martin Demant Frederiksen (eds.): A Sea of Transience: Politics, Poetics and Aesthetics Along the Black Sea Coast. New York and Oxford: Berghahn (2023).
(with Paul Manning). Human Devils: Affects and Specters of Alterity in the Eerie Cities of Georgia. In: Frederiksen, Martin Demant and Ida Harboe Knudsen (eds.): Modern Folk Devils: Contemporary Constructions of Evil. Helsinki: Helsinki University Press (2021). Short version available in Georgian at: https://indigo.com.ge/articles/adamiani-avsulebi-saqartvelos-shemzarav-qalaqebshi
A Ride on the Elevator: Infrastructures of Brokenness and Repair in Georgia. In: Martinez, Francisco and Patrick Laviolette (eds.): Repair, Brokenness, Breakthrough: Ethnographic ResponsesLondon: Berghahn Books (2019).

• Films and Video Installations

(co-director with Zaza Khalvashi) Drawing Lots (84, Georgia/Lithuania). Production: BAFIS, Tremora, Nushi Films (2023). Select Screening: World Premier, Rotterdam Film Festival, Netherlands 2023.
The Jarti Gleaners (A collective Video Installation, 3 min loop, 2021). Select Screening: Art Exhibition for the ‘Emptiness: Ways of Seeing’ conference. Available at: https://emptiness.eu/field-reports/a-collective-video-collage-the-jarti-gleaners/

An extensive list of publications

მიმდინარე სალექციო კურსები

სალექციო კურსების კატალოგი